Hirdetmény
Harkakötöny község képviselő testülete
és önkormányzati dolgozói
kívánnak önöknek
nagyon boldog karácsonyi ünnepeket
és boldog új évet!
Advent első vasárnapja
November 29-én, advent első vasárnapján meghitt ünnepség keretében gyújtották meg Harkakötöny főterén az adventi koszorú első gyertyáját. A település közössége által készített óriás koszorúnál a jelenlevők karácsonyi zeneszó mellett imádsággal erősítették meg az adventi ünnepkör üzenetét.
Advent 2015.November 29-én, advent első vasárnapján meghitt ünnepség keretében gyújtották meg Harkakötöny főterén az adventi koszorú első gyertyáját. A település közössége által készített óriás koszorúnál a jelenlevők karácsonyi zeneszó mellett imádsággal erősítették meg az adventi ünnepkör üzenetét.
Szerző: Harkakötöny Község, 2015. november 30.
Csemegeszőlőt ültetnek a harkakötönyiek
(További képek itt érhetőek el)
A „Befektetés a jövőbe” Eu-s programnak köszönhetően, az Egészséges Bács-Kiskunért Kiskert programjában csemegeszőlő termesztésbe kezdtek a harkakötönyiek.
Apró Zoltán falugondnok szervezésében a községben 10 család vállalta a 7 fajta rezisztens csemegeszőlő telepítését és gondozását, ami fajtánként egy szőlővesszőt jelent.
Az első megbeszélésre 2015.november 16-án délután 13.30-kor került sor a település könyvtárában. A vállalkozó jelentkezőket Dr. Hajdú Edit, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet nyugdíjas szakembere tájékoztatta a csemegeszőlők ültetésével és gondozásával kapcsolatos tudnivalókról. A most ingyenesen átadásra került szőlővesszők augusztustól szeptemberig folyamatosan érő, permetezést nem igénylő fajták.
A rendezvényen a szőlővesszőket tartalmazó egység csomagokat Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tiszaközi Egyesületének elnöke osztotta szét. Munkáját Kovács Edit projekt asszisztens segítette. Az átvétellel egy időben minden jelentkező kapott egy gyakorlati tanácsokat tartalmazó füzetet is, amit Dr. Hajdú Edit írt.
A megbeszélésen a csemegeszőlőkről az egészséges táplálkozással, egészséges életmóddal kapcsolatos információkat is megtudhatták a kötönyiek, hiszen ez az „Élj egészségesen” program fő eleme.
Eszerint nem csak a szőlőfürtök húsos bogyóit használhatjuk fel az étkezések során. A gyümölcsök királya, és a belőle készült nedű népszerűsége a mai napig töretlen, apró magjainak kivonata pedig antioxidáns flavonoidjainak köszönhetően Európában az egyik legkedveltebb gyógykészítmény.
A gyümölcs termésén kívül felhasználják leveleit, hogy vajat, húst csomagoljanak bele, magjaiból pedig finom olajat préselnek. Hajtásának nedve frissíti a szemet. Kevesen tudják, hogy a szőlőlé besűrítéséből lesz a törökméz.
A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.
A rendezvény az egyik szőlővessző elültetésének gyakorlati bemutatójával ért véget.
szöveg: Cs.K.fotó:F.Sz.