.:: Halasthermal Kft. ::.

 Tájékoztató adatok

A Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda Harkakötönyi Tagintézménye

 

 

Óvodások létszáma összesen: 25 fő

A 15 fős óvodás létszám szeptember 1-től 10 új óvodással bővült.

Iskolások létszáma összesen: 43 fő

1.osztály         2 fő     osztályfőnök: 1. és 4. osztály Csanádi Mihályné

2.osztály         9 fő     osztályfőnök: Szanyi Edit

3.osztály         7 fő     osztályfőnök: Kovácsné Besenyei Veronika

4.osztály         4 fő

 

5.osztály         7 fő     osztályfőnök: 5. és 6. osztály Matajsz Anikó

6.osztály         1 fő

7.osztály         7 fő     osztályfőnök: Kásané Erdősi Éva

8.osztály         6 fő     osztályfőnök: Horváth Tiborné

 

2015/2016 tanév ideje alatti szünetek: (Forrás : eduline.hu)

 

Öszi szünet: 2015. október 26-tól október 30-ig

Téli szünet: 2015. december 21-től december 31-ig

Tavaszi szünet: 2016. március 24-től március 29-ig

Országos kompetenciamérés: 2016. május 25.

A hatodik, nyolcadik és tizedik évfolyamon 2016. május 25-én tartják a kompetenciamérést.

 

2015:09:07


A rendezvény kedvence lett Bogi, a vakvezető kutya


Esélyegyenlőségi Napot tartottak a harkakötönyi Faluházban 2015.július 28-án. A 13.30-kor kezdődött rendezvény fő célja, hogy a fogyaték nélkül élők közelebbről is megismerhessék a fogyatékkal élők életének nehézségeit, a két csoport közötti társadalmi különbségek csökkentése, a fogyatékkal élők társadalmi elfogadottságának növelése.
A program a „ Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Kiskunhalasi járásban-ÁROP-1.A.3-2014-2
014-0089” pályázat keretein belül jött létre, melyet a téma harkakötönyi önkormányzati koordinátora Budai Anett esélyegyenlőségi referens nyitott meg. Ezt követően a település polgármestere Brassó Imre Albert köszöntötte a megjelenteket, és hívta fel a figyelmet a rendezvény céljának, témájának fontosságára.
Az Esélyegyenlőségi Nap meghívott vendégei a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületétől Kácsor-Macska Zsuzsanna elnök és Juhász Ádám rehabilitációs tanácsadó voltak.
Zsuzsa, aki vakon született először az egyesület munkájáról, céljairól tájékoztatta a hallgatóságot. Az elnöknő hangsúlyozta, hogy a fogyatékosság nem betegség, hanem egy állapot. Sajnos az egészséges emberek is-baleset vagy betegség következtében- fogyatékossá válhatnak. Ezt követően hű társa, vakvezető kutyája, Bogi kiképzéséről és feladatairól mesélt. Az okos négylábú türelmesen tűrte a gyerekek simogatását, majd bemutatta vakvezető képességeit. Ezután Ádám, aki mozgásában korlátozott, saját munkájáról beszélt és a kerekesszék használatáról tartott előadást.
A délután folyamán az érdeklődők olyan segédeszközökkel ismerkedhettek meg, amelyek a látássérültek mindennapi életében fontosak: pontíró gép, Braille ABC, beszélő eszközök (pl. karóra, telefon, lázmérő), fehérbot, tapintható játékok.
A helyszínen kialakított „vak-szobában” felnőttek és gyerekek játékos formában tapasztalhatták meg a látássérüléssel járó élet nehézségeit. Ehhez kapcsolódóan a könyvtárban illatfelismerő illetve esélyegyenlőségi kvíz játékok várták az érdeklődőket.
A Faluház előterében ki lehetett próbálni a szájjal és lábbal festést, a nagyteremben pedig a kerekes székekkel való közlekedést.
A rendezvényen köszönthettük a múlt hónapban májátültetésen átesett harkakötönyi Dobi Józsikát is, akit anyukája és Bezdánné Lengyel Ágota védőnő kísértek el. A műtét óta a kisfiúnak ez volt az első közösségben eltöltött délutánja, ahol saját bevallása szerint is nagyon jól érezte magát.
Így volt ezzel a szép számban megjelent közönség is, akiknek hasznos és élményszerű volt a fogyatékkal élőkkel való találkozás.
Az eseményen vendégként résztvevők: Molnár Nándor, a Kiskunhalasi Közös Önkormányzat humánpolitikai és ügyviteli csoport vezetője, a kistérség esélyegyenlőségi referense, valamint a Tompai Önkormányzat dolgozói is elismerően nyilatkoztak a rendezvény színvonaláról.
A szervezésben Csorvási Kata, valamint a Harkakötönyi Könyvtár dolgozói és a helyi diák önkéntesek segítettek. A Sóstó Csárda pogácsával apró édes süteményekkel, ásványvízzel és üdítőkkel támogatta a rendezvényt.

A rendezvényen készült képet itt tekinthetőek meg.


Szöveg: Cs.K. Fotó: Rabi Ildikó,Budai Anett, Vakulya Dóra


2015:08:02


2015:07:26 

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

 

 

 

MEGHOSSZABBÍOTT HŐSÉGRIASZTÁS!

 

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Dr. Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az Országos Közegészségügyi Központ szakmai ajánlásait figyelembe véve a korábban kiadott és érvényben lévő 3. fokú hőségriasztást 2015. július 26-án 24.00 óráig meghosszabbítja.

 

A hőségriasztás meghosszabbítását a tartósan igen magas hőmérséklettel együtt járó, megnövekedett egészségi kockázatok teszik indokolttá.

 

 

Az alábbiakban Kormányhivatalunk Népegészségügyi Főosztályának fontosabb ajánlásait ismerhetik meg a hőség elleni védekezés céljából:

 

Egyszerű óvintézkedésekkel sokat tehetünk azért, hogy a kockázatokat csökkentsük A globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében a hőséghullámok számának növekedésével kell számolni.

A napi átlaghőmérséklet 5 °C-os emelkedése:

 • • 10%-al növeli az összes halálok miatti halálozás kockázatát
 • • 12%-al a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát
 • • 15%-al a szívpanaszok és „általános rosszullét” miatti sürgősségi mentőhívások számát.

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz.

 • • Zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is;
 • • érdemes ventillátort használni, 1-2 órát légkondicionált helyiségben tölteni;
 • • a déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben;
 • • fogyasszunk vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a leves;
 • • ne fogyasszunk kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt;
 • • a szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni;
 • • hordjunk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet;
 • • használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet;
 • • a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát;
 • • sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Tanácsok hőség esetén várandós anyukáknak, kisgyermekes szülőknek

A nyári kánikula mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán, vagy szubtrópusi, trópusi vidékre utazna! Ezért életmódunkat ehhez kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet. egészségre veszélyes, károsító hatásokat. Különösen érzékenyek és védelemre szorulnak ilyenkor a várandós és szoptató anyák és a csecsemőik.

A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk. Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. A legfontosabb, hogy előzzük meg a túlhevülést és folyadékvesztést!

A túlhevülés megelőzése: Lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban 10.00 és 16.00 óra között. Amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, akkor keressünk árnyas, szellős helyet pl. park, kert, kerüljük a zsúfolt tereket. A lakásban legalább a pihenésre használt helyiséget sötétítsük el függönnyel, jobb, ha nappal zárjuk az ablakokat. A klímaberendezésre sokan érzékenyek - különösen vigyázni kell a csecsemőkre. A készülékeket ezért mértékkel használjuk, a külső hőmérsékletnél csak 4-5°C-kal alacsonyabbra beállítva. Hűtsük, frissítsük a testünket, a gyermekek testét naponta többször is nedves törléssel, esetleg lemosással, zuhannyal. Nedvesítsük be nyugodtan hajunkat, gyerekeknél bátran vizezzük be az arcukat és a hajukat is. Így a hűtés hatásfokát akár 30%-kal növelhetjük.

Öltözködés: Öltözetünk legyen szellős, természetes anyagú, laza, világos, és takarja a bőrfelületet! Védjük a fejünket, szemünket, bőrünket! Viseljünk világos, szellős kalapot (lehetőleg szemellenzőset) kendőt vagy használjunk napernyőt. Különösen fontos ezeket a tanácsokat a csecsemők, kisdedek esetében betartani, hiszen nekik kevés a hajuk és a vékony koponyacsontok miatt fokozott veszélynek vannak kitéve!

Napozás, strandolás, mozgás: Semmiképpen ne napozzunk, vagy napoztassuk a gyermekeket 10.00 és 16.00 óra között. Várandós anyák óvják a magzatot is az erős sugárzástó, napozáskor fedjék le a hasukon a méh területét!

Táplálkozás, folyadékfogyasztás: Az izzadással távozó folyadékot, ásványi sókat pótolni kell. Az étkezésben, tanácsos előnyben részesíteni a könnyű ételeket, salátákat, gyümölcsöket, alkohol-, cukor- és szénsavmentes italokat. A melegben kellemes üdítő a langyos citromos tea.

Nem kell megijedni, ha a gyerekek étvágya csökken a melegben, fontos, hogy folyadékot bőségesen fogyasszanak. Kiemelt figyelmet kell fordítani a szoptatós anyáknál a megfelelő folyadékpótlásra, mivel ők a szoptatással biztosítják a gyermekük folyadékigényét is.

Amennyiben előzőekben megadott tanácsokat betartása mellett - egyéni érzékenységtől, adottságoktól függően – mégiscsak fellépnek kellemetlen tünetek, panaszok, nagyon fontos, hogy ilyenkor a kismama, a szoptatós anyuka kérdéseit, panaszait beszélje meg saját, illetve a gyermeke háziorvosával, házi gyermekorvosával, védőnőjével!

További, a témával kapcsolatos információk megtalálhatók: itt.

Forrás: ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

2015:07:23


 

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

 

TÁJÉKOZTATÁS

A CSALÁDOK OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNYE IGÉNYBEVÉTELÉHEZ SZÜKSÉGES HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNYRÓL

 

 

A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), mint vissza nem térítendő állami támogatás 2015. július 1-jét követően igényelhető.

 

A családok otthonteremtési kedvezménye „C” (követelménynek megfelelő) energetikai minősítési osztálynál kedvezőtlenebb energetikai minősítési osztályú egylakásos lakóépület vásárlása illetve bővítése esetén az igénylőnek csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

 

A hatósági bizonyítványt

·         a Kecskeméti Járás, a Kiskunfélegyházi Járás, a Kiskunmajsai Járás és a Tiszakécskei Járás területén lévő ingatlanok esetében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya (6000 Kecskemét, Széchenyi krt. 12.)

·         a Bajai Járás, a Kiskunhalasi Járás, a Jánoshalmi Járás és a Bácsalmási Járás területén lévő ingatlanok esetében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Bajai Járási Hivatal Építésügyi Osztálya (6500 Baja, Deák F. u. 11-13.)

·         a Kalocsai Járás, a Kiskőrösi Járás és a Kunszentmiklósi Járás területén lévő ingatlanok esetében a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatal Építésügyi Osztálya (6300 Kalocsa, Városház u. 1.)

állítja ki.

 

Amennyiben a lakóépület műemlék, illetve műemléki környezetben vagy műemléki jelentőségű területen áll, abban az esetben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya (6000 Kecskemét, Széchenyi krt. 12.). állítja ki a hatósági bizonyítványt.

 

(Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal)

2015:07:20


[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91]